Poznaj żądnego przygód żółwia morskiego (Caretta Caretta)

karetta karetta to jest żółw morski że prawie nic nie ma umiarkowane i tropikalne morza świata: Morze Śródziemne, Morze Czarne, Morze Karaibskie, Ocean Atlantycki, Ocean Spokojny i Ocean Indyjski.

Ich siedlisko zmienia się przez całe życie: jaja wylęgają się w piaszczyste plażemaluchy dają się ponieść emocjom ciepłe prądy oceaniczne od lat, a dorośli je wolą głębokie i ciepłe wody blisko tyłu. Nierzadko zdarza się jednak, że podróżują do 250 km od wybrzeża lub nurkują głębiej niż 100 m.

O pancerz żółwia jest w kształcie serca, czerwonawo-brązowy z oliwkowymi odcieniami; plus często jest pokryty organizmami takimi jak ja okulary ORAZ glony. Skóra na grzbiecie jest również czerwonawo-brązowa, a na brzuchu staje się wyblakła i żółta. Dorosły osobnik waży średnio 135 kg, a pancerz ma 115 cm długości.

C. karetkaodróżnia się od innych żółwi morskich tym, że wielkość głowybardzo duża w stosunku do ciała.

ZACHOWANIE

O złączki występują blisko wybrzeża, blisko plaży wybranej do tarła. Samice rozmnażają się po raz pierwszy między 10 a 30 rokiem życia, a na przykład dzieckooni wracają do to samo miejsce, w którym się urodzili. Aby to zrobić, mogą migrować do 5000 km, kierując się orientacją, której naukowcy nie byli jeszcze w stanie w pełni wyjaśnić.

Przed tarłem, 110 do 130, żółw kopie tylne nogi otwór o głębokości 50-60 cm, który następnie zamyka się tymi z przodu. Nie rozmnażają się co roku, ale w tym samym sezonie wyprowadzają do 3 miotów w odstępie 15 dni, zawsze zapłodnione przez inne samce.

Jak w przypadku wszystkich żółwi, Temperatura inkubacji wpływa na płeć nienarodzonego dziecka. Wyklucie spodziewane jest około 60 dni później i zwykle ma miejsce w nocy, kiedy pisklęta, które mierzą około 5 cm, z większym prawdopodobieństwem dotrą do morza bez żeru. Tylko 1-8 na każde 1000 młodych żółwi osiąga dorosłość i szacuje się, że na wolności jest to średnia długość życia żółwia. żółw poziom morza ma 30-62 lata, ale może być wyższy.

Inną cechą charakterystyczną tego morskiego gada jest jego zdolność do: odpoczywać pod wodą bez oddychania na godziny i nurkowanie przez 20 minut. Zazwyczaj jednak nurkowanie trwa od 4 do 5 minut.

Głównie mięsożercy, C. grymas nie gardź pokarmami roślinnymi jak glony i gąbki; ich dieta obejmuje skorupiaki, mięczaki i ryby, podczas gdy młode żywią się prawie wyłącznie planktonem. Dorośli polują tylko na białe rekiny a główną przyczyną spadku liczby ludności na świecie jest przyłów za pomocą sieci rybackich.

TAKSONOMIA

Klasa: Gady
Zamówienie: Testudines
Rodzina: Cheloniidae
Gatunek: Caretta caretta
Stan zachowania: zagrożony (EN)