Lemur katta, prymas żyjący tylko na Madagaskarze

LEMURE CATTA

O catta jest najbardziej znanym przedstawicielem lemury, infraorder naczelnych znaleziony tylko w Madagaskar (i w rzeczywistości ładne Król Julian filmu Madagaskar to tylko catta lemur). Ten konkretny gatunek zamieszkuje obszary z rzadką roślinnością ale też dobrze pasuje do nadrzewne życie.

Catta to średniej wielkości lemur ważący od 2,5 i 3,5 kg i zmierzyć 38-45 cm bez ogona, to jest więcej niż ciało (56-62 cm) i ma cechy czarno-białe paski. W przeciwieństwie do większości lemurów, catta prowadzi a dzień życia. To zwierzę bardzo przyjacielski kto wędruje? grupy około dwudziestu osób w ciągłym poszukiwaniu warzyw do jedzenia, głównie pozostawia, kwiaty ORAZ owoce.

lemur katta
Lemur zamierzający zjeść owoc.
Kredyty: Shutterstock

WYGRAJ… KTO PACHNIE NAJBARDZIEJ?

Społeczeństwo jest matriarchalne i kobiety na czele stada będąc w ruchu, chociaż istnieje ścisła hierarchia wśród mężczyzn, wtedy najsilniejszy może się rozmnażać z większą liczbą towarzyszy. Aby ustalić porządek dostępu do kobiet, zdarzają się bogowie „śmierdzące” walki: Samce pocierają ogonami nadgarstki i genitalia, gdzie znajdują się gruczoły zapachowe, a następnie celują nimi w przeciwników.

MATKI, KTÓRE ROBIĄ WSZYSTKO

Kobiety rodzą co roku jedno lub dwoje maluchów a śmiertelność niemowląt jest bardzo wysoka, sięgająca 50%. Opiekę rodzicielską wspierają samice, które niosą ze sobą potomstwo. najpierw przyczepiony do brzucha a potem, gdy maluchy podrosły, na plecach. Tam średnie życie kota to ok. 27 lat.

TAKSONOMIA

Klasa: Ssaki
Wniosek: Naczelne ssaki
Rodzina: Lemuridae
Gatunek: lemur katta
Stan zachowania: blisko zagrożenia (NT)

Dodaj komentarz